Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 6. 2010

Pražský koláč

PRAŽSKÝ KOLÁČ

Obrazek

Těsto:
250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 droždí, 1 vejce a 1 na potření, 4 lžíce cukru,
1–2 dcl mléka, 2 dcl kysané smetany, špetka soli


Náplň:
1 šlehačka, 1 ztužovač šlehačky, 1 tvaroh, 1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka,
cukr dle chuti

Drobenka:
Polohr. mouka, hera, cukr, skořice

Postup:
Z mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Ten pak přidáme do mísy, kde jsme smíchali obě mouky.

Vmícháme zbylý cukr, smetanu, vejce, sůl a mléko. Zpracujeme těsto a necháme kynout. Během kynutí 1 krát propracujeme (kyne asi 1 hod.). Z vykynutého těsta uděláme 4 koláče (placky) a necháme ještě kynout. Dáme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme 20–25 min.

Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme krémem. (Do studeného pudinku vmícháme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a tvaroh s vanil. cukrem.) Povrch koláče pocukrujeme moučkovým cukrem.