Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 6. 2010

Mleté maso

 

 ITALSKÁ SEKANÁ

 Obrazek

Ingredience:

500 g mletého masa (vepřové+hovězí), 150 g gothajského salámu, 50 g tvrdého sýra,
2 vařené brambory, 2 vejce, 250 g cibule, 250 g mrkve, 1 malý celer, 100 ml bílého vína,
3 rajčata, 20 g másla, sůl, petrželová nať

Postup:

Měkký salám umeleme, sýr a uvařené brambory jemně nastrouháme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme vejce a osolíme (trochu méně něž obvykle - sýr bývá většinou dost slaný). Rukama celou směs dobře propracujeme (asi 5-10 minut) a vytvoříme hladkou šišku sekané. Tu vložíme do tukem vytřeného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem.

Dáme do rozpálené trouby, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a prudce pečeme

asi 20 minut.

Zatím očistíme a na kostičky nakrájíme všechnu zeleninu kromě rajčat, po uplynutí uvedené doby ji přidáme k masu a zalijeme vínem (nebo vývarem). Pekáč opět přiklopíme a společně pečeme v troubě dalších 30-40 minut.

Rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k masu a pečeme ještě dalších 15 minut.

Podáváme s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.

 

ZAPEČENÉ ŘÍZKY Z MLETÉHO MASA

Suroviny:

400 g mletého masa, 1 vejce, 150 ml mléka, 5 lžic strouhanky, hladká mouka, tuk 400 g ,
zapečené řízky z mletého masa

Postup přípravy:

Vejce rozšleháme s mlékem, nasypeme do něj strouhanku a necháme ji chvíli nasáknout. Potom do této směsi zapracujeme mleté maso, osolíme a důkladně propracujeme. Z takto vzniklého těsta uděláme řízky, které obalíme v mouce, vložíme na zapékací mísu nebo na pekáček s rozpuštěným tukem nebo olejem, dáme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Potom řízky obrátíme a pečeme dalších 10 minut z druhé strany. Pak řízky vytáhneme, na každý položíme plátek sýra a dáme ještě na chvíli do trouby, aby se sýr roztekl. Podáváme se zeleninou a vařenými bramborami.

 SEKANÁ SE ZAKYSANOU SMETANOU

Obrazek


Ingredience:

800 g mletého masa, 1 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, 2 stroužky česneku,
sůl, pepř

Postup:

Mleté maso osolte a opepřete podle chuti (pokud nevíte, dejte jednu vrchovatou čajovou lžičku soli a půl rovné čajové lžičky pepře). Přidejte prolisovaný (rozetřený česnek)

a za stálého zpracovávání masové hmoty rukama přidávejte po lžících zakysanou smetanu.

Je velmi důležité přidávat zakysanou smetanu postupně a důkladně ji do mletého masa zapracovat. Zdá-li se vám hmota příliš řídká, přidejte trochu strouhanky.

Ze zpracovaného masa vytvořte šišku, uhlaďte ji mokrýma rukama, obalte ve strouhance, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte si do pekáčku, ve kterém je na dně zhruba 1 cm vody. Pekáč přikryjte víkem a sekanou pečte ve středně zahřáté troubě dozlatova, při pečení potírejte zbytky rozšlehaného vajíčka a polévejte vypečenou šťávou.

Po upečení nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší a rajčatovým salátem

nebo s kompotem.

  

  

  

 KLOPSY SE SÝROVÝM KRÉMEM

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. K masu přidáme vejce, cibuli a trochu strouhanky, osolíme a opepříme. Masovou směs dobře zpracujeme a pak z ní vytvarujeme asi 12 kuliček. Do každé uděláme dírku, vložíme do ní olivu a zase maso zakulatíme. Do hrnce dáme vývar

a víno a pod pokličkou asi 10 minut vaříme. Do vývaru dáme rozpustit sýr, zahustíme Maizenou rozmíchanou v trošce studené vody a nakonec vmícháme šlehačku. Petrželku nebo pažitku opláchneme, oklepeme vodu, osušíme a nasekáme nadrobno. Zbylé olivy také nasekáme nadrobno a společně s pažitkou nebo petrželkou vmícháme do omáčky.

Suroviny:

mleté maso, vývar nebo kostka bujonu, 2 dl bílého vína, tavený sýr, šlehačka, zelené olivy,
Maizena, vejce, strouhanka, petrželka, pažitka, sůl, pepř

 ĎÁBELSKÉ KARBANÁTKY

Obrazek

Suroviny:

500 g mletého vepřového masa, 500 g mletého hovězího masa, 2 rohlíky, 5 lžic mléka,
2 cibule, 2feferonky, 2 vejce, 1 lžička čerstvě mletého pepře, 1 lžíce plnotučné hořčice,
1 lžíce strouhaného křenu, 1 lžička VEGETY speciál, 1 lžička tymiánu , sůl,

strouhanka na obalení

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kousky a povlažíme mlékem. Jakmile změknou, rozmačkáme je vidličkou na kousky a přidáme k masu. Cibuli oloupeme, 2feferonky očistíme a jemně nasekáme. Přidáme k masové směsi společně s vejci, pepřem, hořčicí, křenem, solí a kořením. Směs dobře propracujeme, v misce uhladíme, přikryjeme a necháme v chladnu odpočinout. Může odpočívat i do dalšího dne, dobře se proleží a chuť je ještě výraznější.
Před přípravou vytvoříme rukama karbanátky a lehce je obalíme ve strouhance.

Smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší, ale výborné jsou také studené s čerstvým chlebem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA