Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 6. 2010

Majonézová vánočka

MAJONÉZOVÁ VÁNOČKA

Vánočka k Vánocům patří

Ingredience:

500 g hladké nebo polohrubé mouky, 42 g droždí, 100 g pískového cukru, 200 ml mléka,

1/2 lžičky soli, 2 žloutky, 150 g majonézy, na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku nebo anýzu, 100 g rozinek, 50 g na plátky nakrájených mandlí

tuk na vymazání plechu


Postup:

Mouku prosejeme do mísy a odložíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneček přikryjeme. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozehřátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek, muškátový oříšek a se zbylým teplým mlékem vypracujeme tužší těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme kynout.

Rozinky propláchneme. Vykynuté těsto přendáme na vál, vpracujeme do něj rozinky a rozdělíme je na devět kousků.

Ze čtyř kousků vyválíme dlouhé válečky a spleteme je do copu, přendáme je na tukem potřený plech a dlaní je podélně zmáčkneme. Z dalších tří kousků těsta upleteme druhý cop, položíme jej na první cop, těsto opět zmáčkneme. Ze dvou zbylých kousků vyválíme válečky a stočíme je, položíme na copy a konce podložíme pod copy.

Těsto necháme ještě 10 minut kynout, potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a vánočku dozlatova upečeme.